Monday, November 5, 2012

Normal atau Caesarian?

Happy Monday uols!!

sebabkan hari ni hari ISNIN, mood tuk bekerja kureng ckit walaupun kt atas meja ni melambak keja nk kena bt, bleh?mati la klu bos i tau kan. ari ni cm nk story psl birth story my lil bambam Qaid Darwisy. bercintakan nk tggu,anak bujang i pun dh nk msk 7 bulan kot.huhu.tp xpe la, janji i story tuk kenang2an.

spt yg uols tau, my lil baby lahir pada 12 April 2012, Khamis. saat dilahirkan masa usia kandungan 41w2d. apsal lmbt sgt?jgn tanye kenapa, tu semua kuasa Allah.

jom kt flashback,*jap, nk ketuk2 pala kasi igt semula*.mane mungkin boleh lupe saat melahirkan anak yg kami tggu 4tahun, iye 4 tahun.xtipu.utk rakan2 TTC, insyaAllah 1 hari nti i akan share my TTC journey kt korg. i story sesimple yg mungkin la erk. kang cite panjg lebar xde sape nk bc.haha*eh, ade ke org nk baca?*

EDD : 2 April 2012 (40w)

10 April 2012 (41w)
4.15 pm - serah diri kt Hospital Selayang. 1st ctg & ve*doc yg bt ve tu kecik molek, jd xsaket pun*ms ni doc ckp dh 1cm.
6.00 pm - register & masuk ward*ms ni dh mule boring, sbb hubby dh nk blk*
7.30 pm - nurse dtg check bp. nurse ckp, sok pg2 doc dtg tuk msk ubt induce.
mlm tido lena..haha

11 April 2012
lena sgt la kan..
12.30 am - check bp lagi..adeh..
2.00 am - baru boleh tido blk..hangen jer..
4.10 am - 2nd time ctg*alhamdulillah, bby still aktif swimming dlm perut*
4.20 am - check bp lg *jadi lena sgt kah tido?nan ado*
6.30 am - bangun mandi, solat*kate nk msk ubat kul 7am*
7.45 am - nan ado kul 7 sgt okeh!ms ni doc bt ve*saket*doc yg dtg ni jari die gemuks2 & masuk 1st induce*sejam xleh bgn, jadi baring lelapkn mata smbil lupe saket bt ve*
9.00 am - 3rd ctg*baby aktif sgt*contraction dh setiap 5-10mnt*tp i xde rs saket sgt pun*
1.45 pm - ve lagi*makkkk!!!*saket lg, rs cm nk terangkat kaki ni nk tersepak doc*1cm lg*apakah??)masuk 2nd induce.
3.00 pm - 4th ctg.contraction 5mnt*tp i leh tahan saket lg, xkan la saket contraction mild je dr sengugut, pelik*
4.15 pm - i minta painkiller.ok, mase ni rs dh stat saket cm nk terberak.tp i pun xsure i saket sbb ve @ contraction..hahaha
4.40 pm - check bp lg..ok jer..:)
7.00 pm - doc dtg beramai2(routine)byk benor soklan teman kena jawab, cm penjenayah pun ado!
8.00 pm - ve lagi!!saket okeh, hanya 1cm je kot..mase ni mmg dh nanges curah2..hubby pun xleh pujuk kot!
11.30 pm - check bp lagi..cm biasa la..mak maintain stabil je..cm xtakot hape.
mlm tu, weols husbd& wife diskus tuk proceed czer..i dah xtahan sgt kena godek miss V ni.saket benor rasanye..hubby pun ckp ok, sbb die xsanggup nk tgk i nanges & saket!

12 April 2012
4.30 am - bp check & 5th ctg*ms ni contraction cm mild2 je..*
7.00 am - xsaba nk tggu doc dtg sbb nk kaborkan xmo amek 3rd induce.n nk proceed czer trus.cm biasa doc dtg harus la bt ve.1cm lg.saket wei!!!saket2..benci doktor*tetiba*doc ckp ok. then die akan prepare all the document for confirmation.
8.00 am - check bp lagi.
8.30 am - hengat senang ke gomen nk dgr pesakit punye arahan.jgn harap okeh!doc dtg blk n ckp, head of doctor suh proceed tuk 3rd induce, klu xbukak jugak br proceed to czer.mase ni i xde choice, hubby pun xde.so trus je la.janji ko puas hati doc.masuk lg ubat induce*yg ni mmg plg saket, seyes xtipu.xtau la klu doc tu geram kt i ke kan..haha*
11.30 am - bp check.normal
2.30 pm - ve lagi, dan tetap 1cm.tp doc ckp ade movement ckit.tp i dh xlarat.so trus procees to czer.
3.00 pm - doc pggl hubby tuk terang sume dan sign the document.
5.00 pm - masuk OT room..mak aih, berderau i uols..rase nk larikk je time tu..hahaha
6.11 pm - lahir la putera comel kami..tgk baby trus senyum.:)

Masa bidan letakkn baby kt sebelah i, i trus nanges*dlm hati je*.kuar gak air mata.tp xdpt nk feed die lg sbb doc tgh jahit perut i.perasaan?harus la gembira.ini la moment yg mommies sume tggu kan.rs cm dlm syurga*eh, penah g ke?*seyes, sonok sgt.no words can describe!


ini la die chenta hati kami yg sekarang dh nk masuk 7bulan pun.sory la erk lmbt nk share story waktu QD lahir.mommy daddy harap QD cepat besar, diberikan kesihatan yg baik, jadi anak soleh serta beriman, InsyaAllah.

p/s : bukan nk kondem gomen hospital ke ape erk..ni adalah pengalaman semata2.rezeki masing2.mungkin kt i dpt doc yg sgt dedikasi.tu i rs saket benor.tp after delivered, doc tu dtg personnally wish congrats to me.rs nk bangun peluk ceom doc tu.tp saket czer kt perut kan*alasan*.k bai.

6 comments:

CikNaa said...

org ckp gitu la gov sboleh2nya nak patient bsalin normal. ciknaa tak penah rase bersalin kt gov, tp penah masuk LR dia shari sebelum bsalin.. mmg lemb** cket la.. huhu.rd

AmyMizzunderstood said...

Sonok kan?sonok kan???hahahahha penantian tu mmg seksa...tapi once dh dapat haihhh legaaa

Anonymous said...

yang penting selamat..dah 7 bulan pon yer..heheh...aty pon czer gak..bende yang paling tak tahan bukan sebab czer tuh..tapi sebab cek ve tu..memang mencik..!!! huhu...tapi awak ok lagi biler anak ade kat sebelah walaupn tak ley nak df die lepas beranak tu...aty dapat tengok tak sampai berape saat jer..terus masuk nicu 3 hari..sedih...tapi alhamdulillah..sekarang semua dah ok..:)

Mrs.Farhana said...

Cik Naa : tu la..tp dh xboleh nak normal..nk bt cam ne kan..

Mrs.Farhana said...

Amy : seronok babe!!!tp tuh la..tang pregnant tu mmg indah..tang nk bersalin tu yg bt ketaq lutut tu..hihihi

Amelindha Vania said...

Waah. lucu bayinya .. imut :)

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails