Friday, November 2, 2012

Babysitter atau Nursery?

Salam Jumaat..

adoihai, janji tinggal janji je la i ni kan.kate nk update blog tp nan ado!ampun ya. cam biasa kekangan masa, bukan sj di opis tp di rumah jugak. klu kt rumah jgn kt nk on lappy, kdg nk masak pun xdan dgn sikecik tu.ye la seharian dgn pengasuh, dh kt rumah nk manja2 la dgn mummy die. smpi nk g amek air kt dapor pun menjerit2 kena tinggal kt hall dpn.aiyak bdk kecik ni..

Nape kan tetiba isu kan masalah sape nk jaga anak i ni kan..hihi..QD pun dh nk masuk 7bln kot. kelmarin QD demam panas lagi(this is 2nd time die demam panas)tp xde la panas sgt. tetiba hubby ckp, kt hantar bby kt nursery la. trus i cam haaa???

sebenarnye hubby i cam dh fedup bile QD demam(padahal br 2kali kn). dan demam adalah dr tmpt pengasuh yg bermakna dijangkiti dr kanak2 yg dijaga pengasuh jugak.ok, mari sy cite salah-silah pengasuh QD ni.

Pengasuh QD ni adalah nenek sedara i merangkap moyang sedara pd QD. i sgt2 bersyukur masa dpt pengasuh ni sbb lg 3 hari nk keja i still lg xdpt pengasuh@nursery yg nk jg QD. Lega sgt ms tu die nk amek jaga. dlm hati i cm dh terdetik, klu xdpt gak pengasuh i dgn slumber nk unpaid leave lg sebulan. nk bt cm ne kan, dh xde org jg xkan nk hangkut g opis kot.

Bab menjaga QD mmg tiptop!die pun anggap QD cm cucu die.mmg syg habes la.bab safety pn ok. Pengasuh ni QD panggil EmbahYut(embah buyut).tu dlm bahasa jawa okeh bermakna moyang la. EmbahYut ni jaga 7org termasuk QD, 2 org cucu die, 2 org jiran atas rumah, sorg gangster(haha), sorg lg dak tadika(transit je). Baby ade 2 termauk QD, yg lain dh besar dr 2-4thn. bkn die jaga sume bdk sorg erk, die dibantu husband die. so lega juga hati sbb QD suke sgt duk situ. nmpk je EmbahYut die terkekek ketawa(xpaham sungguh)mandrem kot!hahahaha

so far, bab pengasuh mmg ok. tp biasa la, org lain jg anak kite harus la cm ade yg kt xsuke.tp disebabkn Embahyut ni dh tua(tp xde la tua sgt, tua ckit dr Atok QD je) so i biarkan je.janji anak i membesar dgn baek. emak i pun ckp, klu anta kt org lain @ nursery, dorg xjaga QD cm EmbahYut jaga. eh, nape mak i xjaga erk?emak i suke duk dlm opis, so die dh tmbh kontrak keja die lg 2 thn(mentang2 leh bersara 60thn).klu leh mmg nk suh mak jaga, tp ape la daya..tggu opah bersara erk, pas tu leh duk ngan atok opah, yeay!!!

so ape yg i lalutkan ni..haha.berbalik pd cite nk tukar nursery tu, area rumah i xbyk nursery melayu.ade lak yg anto kt daycare chinese plak kan.i okeh jer, harus la kena lepuk ngan Abah i nti.haha.mungkin bile lil QD dh setahun kami akan carikan nursery utk die jugak. bg i bab bayaran tu xde kisah sgt, jadi mane2 pun bleh.klu ikut hati dan napsu ni nk je benti keja jaga anak kt rumah.tp sape nk bg i duit shopping.hahaha..

ape pun, kat mana & sapa yg jaga anak kita, yg penting kena percaya kt org tu.insyaAllah semua dipermudahkan.*rindu lak kat bambam ni*tu je la kot nk share.korg lak anta lil baby kt mane, nursery or babysitter?

Lil QD 205 hari

6 comments:

erin said...

ni personal opinion eh, my baby bbsitter yg jaga, lebih baik dari nursery i rasa, sbb nursery laaagiiii ramai baby, laaagggiii senang sakit, serius. tapi terpulanglah. my baby pun selalu sakit, tp i rasa sbb cuaca, sbb kat rumah bbsitter tu ada 3 baby termasuk anak sy, tp anak sy sorang je yg tak sihat, baby lain ok je..huuuu

ct n honey said...

rupa bby sama dgn mamanya. Saya ada buat GA.Hadiahnya handmade bag. Sesuai untuk mengisi keperluan bayi,klu sudi jomlah join sekali.

http://cthoney.blogspot.com/2012/11/handmade-bag-ct-n-honey-1st-giveaway.html

Anonymous said...

Kalau nursery laaaagi ramai baby, So jgn harap la diorg nak jaga anak kita mcm babysitter jaga. Anta nursery bukanbermakna anak akan tak demam langsung, okla tu baru 2 x demam kat babysitter.

Mrs.Farhana said...

erin : hye dear, thanks for ur opinion..yup, for me babysitter better than nursery.klu ade luka2 ke kena geget nyamuk ke ape pejam mata je..janji die jaga n sayang anak kt..:)

Mrs.Farhana said...

ct n honey : thanks dear..insyaAllah klu berkesempatan sy join erk..:)

Mrs.Farhana said...

Anon : thanks dear for ur opinion..:)

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails