Wednesday, January 4, 2012

Mengidam atau idam-idaman?

Mengidam?korg2 yg mom to be tu ade x mengidam atau idam-idaman?hahaha..idam-idaman trus.harus la ade kan..nama pun ibu mengandung..ade org mengidam makanan pelik2, ade juga yg mengidam 'barang' pelik2..barang tu contoh cm kasut ke, rumah ke..wow, klu mengidam rumah banglo pengsan la laki korg noks!!

saya pun ade juga mengidam, cume xrase la smpi nk nanges atau meleleh air liur klu xdpt ape yg di idamkan. tp kwn sy ckp klu mengidam tu baek dptkan..ntah la..bg sy okeh jer kot klu ape yg sy nk tu xdpt, tp riso gak kuar baby nti meleleh jer air liur..jenuh lak sy nk pkir ape yg sy xdpt mkn lg..:)

Alhamdulillah, ape yg rs teringin kt tekak tu kebanyakknnya dh tertunai..kebanyakkn okeh!byk sgt nk makan rupenye mak buyong ni..hahaha..

ni antara makanan yg sgt di idam-idamkan..
1. Air Kelapa - bile dpt tau je pregnt trus rs nk minum air kelapa, tp xberani.dh msk 6bln br beri minum..:)
2. Sata - ouh ni belum dpt lg..nak sata yg kt jln otw g Terengganu tu ye..InsyaAllah, bln 2 ni nk holiday area sane..leh la tunaikan makanan idaman ni..hihi
3. Sate Minang - Done..
4. Durian - yg ni sgt faberet!tp xberani nk mkn byk.sekali mkn pun 2 ulas je.kang panas 1 bdn br tau!
5. Ikan Bakar & Seafood @ Umbai - Done..:)
6. Jambu Batu - byk kali dh..order kt mmbr setiap kali blk kg di AlorStar..nk yg dibeli kt R&R tu yer..yg lain xlayan..hahaha
7. Mangga muda - layan dgn garam lg..perhh!!mabeles sgt..ni selalu beli kt foodcourt opis je..
8. Cucur Ikan Bilis Nailis - Done..br je layan smlm..puas hati sgt mkn sebakul sorang2..hihihi
9. Sambal Goreng Jawa - ni masakan Mak..pun selalu dh suh mak bt..dan makan cm setahun xjumpe..haha

byk gak yg dh dpt mkn ape yg di idamkan..sebenarnye byk lagi, kang senarai smpi besok xsudah..tp sonok gak ngidam2 ni, lagi2 bile bgtau kt hubby nk mkn itu ini..kelam kabut gak die nk carikn..naseb la tekak bini die ni nk yg selera org malaysia..tetiba mintak sushi kt Jepun, x ke naya laki aku..kuikuikui

korang lak cm ner?ade ngidam mende pelik2 x?ms awal2 pregnant dl selalu gak berdoa, agak xmintak atau ngidam mende pelik2 yg hubby susah nk cr..kesian hubby sy tau..tp sebb syg kan bini die yg tembam ni, harus la turutkan jugak permintaan..

Terima kasih & sayang sangat sama kamu Indra Shahril..:)

10 comments:

ciksuen said...

i alhamdulillah xde ngidam yg pelik2 or susah nk dpt. plg teruk pon mase ngidam cheese baked rice pizza hut dl. mase nk makan sesangat tu la sume pizza kate da abes. he

CikNaa said...

so far naa takde mengidam benda pelik.. setakat ni sume dah dapat.. hehe.

Mrs.Farhana said...

ciksuen : tuh la kan, time kt nak2 sgt time tu la dh abes la ape..sy pun penah gak kena cm tu, nk sgt minum air kelapa. tanye kt kedai ckp habes..sedey jer..huhuhu

Mrs.Farhana said...

CikNaa : alhamdulillah..riso gak hati ni klu termengidam mende2 pelik..:)

AmyMizzunderstood said...

amboiii..ko nya ngidammm bukan men hahahha...aku tak de la sgt kot dlu...takat benda manis je aku suka..jeruk2 tak berapa plakk...heehehe take cr nono

Mrs.Farhana said...

Amy : aku kan diva noks!!hahahaha..ala mende2 yg biasa org ngidam nk je..sama la aku suke gak mende manis..tp skrg kena kurang kan..riso lak aku baby besar..hihihi

aTy _faRed~ said...

so far tak de ar nak kan yg pelik2..senang nak tunaikan..selalunyer hanye masakan mak jer ar yg nak..contoh macam nak makan lempeng pisang mak..atau capati mak buat..atau pengat doyan mak jugak..huhu

Mrs.Farhana said...

aty : a'ah, betul tuh..so far mmg nk mkn masakan mak jer..tu yg selalu weken je harus request ape nk mkn kt mak..hihihi..:)

Leenz Yusoff said...

ha! tak ajak makan cucur bilis nailis... nak jugak!

Mrs.Farhana said...

Leenz : jom kalong..ana on je..leh ajer nk layan 2 3 kali..:-))

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails