Thursday, January 12, 2012

Hello 3rd Trimester

Alhamdulillah, dh smpi ke tahap ini..trimester ke 3 atau senang org tanye ckp je dh 7bulan. lega sebb dah 2/3 perjalanan sbg ibu mengandung telah sy lalui. skrg mmg seram sejuk!tinggal beberapa minggu je utk bersalin. 

Bersedia ke sy utk meneran atau melahirkan?
Bersedia ke sy nk menjadi seorg ibu?
Bersedia ke sy utk korban kan masa tidur kami?
Bersedia kah kami dr segi kewangan?
Bersedia ke mental serta fizikal kami?
InsyaAllah, kami sudah bersedia..walaupun jantung ni dupdapdupdap..mudah2an semua dipermudahkan dr segi mental,fizikal,tenaga serta kewangan*harus*

baby@28weeks

sy jugak dh selamat menjalani checkup bulanan kelmarin...bermula dgn MGTT(minum air gula ye adek2), xtau kenapa kali ni perit pulak tekak ni nk telan. xsama waktu mggu ke 12 dl, mungkin sebb time tu sy maseh di tahap loya2 lagi kot..pas minum je air gula badan sy rs xselesa sgt, smpi nk termuntah..tp tahan jugak sebb nk repeat lg minum air gula tu..xsanggup okeh!!harapan harus la dpt bacaan yg baek spt ari tu..result akan sy tau lg 2 mggu, doakan result sy cun ajer keh..huhuhu

ape yg merisaukan adalah result darah..dh 4bulan result darah asek gagal ajer*hahaha, sebb tulis pki pen merah*tang HB tu sy dh xleh nk bt ape..mcm2 dh cube..siap mkn Iberet Folic yg kandungan Iron yg tinggi, tp xjugak berkesan..berat baby xtau sebb xjumpe doc pun utk scan..nti weken ni br nk g private tuk 2d scan.

Check up 28weeks - 10.1.2011
Berat : 77.5kg [naek 0.7kg dlm ms 2mggu..:D]
Tekanan Darah : 99/67 [makin turun..:(]
HB : 10.1 [sgt kecewa sbb xnaek2]
Urine : Normal
Tinggi Rahim : 28cm
Heart Beat Baby : 150

blk dr checkup trus makan lunch n blk rumah tido. ptg tu p melantak steamboat kt Flaming Danau Kota dgn Pn Leenz..mkn seafood puas2 sbb frust sgt dgn checkup pg tu..gamba xde sbb kusyuk mamam dan sembang..hihihi..pic hubby mamam ketam je ada, tuh pun dh last2 nk blk..:)
 hubby mamam ketam

smlm pas blk keja hubby pujuk p shopping brg2 baby..sebenarnya sume kelengkapan utk baby hampir lengkap, nti sy sharekan checklist sy. sj tmbh2 ape yg patut. dr pic kt bwh ni leh teka kot baby ape lam perut sy ni kan..hihihi..sape2 yg free tu leh la g Anakku Warehouse..ade 3 tempat..leh rujuk cni..
 tetiba ade stokin sy lak terselit..hihihi

nk jugak tepek pic perut..:)
me @ 28weeks

ok, nti smbg lg..:)

7 comments:

CikNaa said...

bulat je tuh.. boy! hehe. sape lg nk geng anak ciknaa ni.sume nye kumbang aje.. :)

Mrs.Farhana said...

CikNaa : hahaha...boy ker?ye la tu kot..xpe, nti sume nk dekat anak ciknaa..hihihi..:)

farhana shamsuddin said...

dh dkt..gut luck dear.. ape2 pun bnyk2 berdoa n zikir...

Mrs.Farhana said...

farhana : thanks dear..doakn sy yer dear..:D

Cho Zila said...

saat begini dah makin mendebarkan yerk... gud luck ok....

aTy _faRed~ said...

saye baru masuk trimester ke-3 semalam..biler soklan2 pasal bersedia atau tak tu..memang nebes..!! sy pon tak pasti samaada bersedia atau tak..huhu

Mrs.Farhana said...

Cho zila : itu la pasal..sgt mendebarkan..thanks dear..

Aty : alhamdulillah..sama2 kt berdoa ye dear..gd luck!!

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails