Friday, July 19, 2013

Iya, Awisy kena HFMD!

Salam Jumaat,

sejak menjadi mak-mak ni, bile dgr penyakit2 trus jadi ngeri kan. YUP! anak tercinta kena virus HFMD. xtau dari mana punca penyakit ni, tapi xpe la. kami suami isteri redha. mungkin ujian Allah swt. =)

Ape menatang nya HFMD tu? klu dlm omputih HFMD tu adalah Hand, Foot and Mouth Disease. tapi malay version lak Sakit Kaki, Tangan dan Mulut.

Awisy kena jangkitan virus ni masa hujung May. ko tgk mak sorg ni, dh 2 bulan kot br nak update. Hampun kan kami penunggu gua.hehehe. bile baca tanda2 atau simptom HFMD ni yg plg ketara adalah demam panas. sebelum kejadian demam tu, mommy Awisy dulu yg demam hari jumaat kot xsalah. time demam tu pulak la dak kecik ni tido nyelit bwk ketiak mommy die. sebab selalu nye Awisy tido selit ketiak daddy.

esok pagi bangun mommy dah sihat, tapi Awisy plak yg demam. tapi die demam dedar je. xsampai pun high fever. so kami pun assume die dedar kejap je la. just bg ubat demam pastu kebah. Alhamdulillah, lega dh mase tu. aktif la anak bujang ni seperti biasa. petang tu dh nmpk cam ruam2 kt leher Awisy. Awisy klu berpeluh2 tahap dewa mmg die akan naik ruam kt leher serta pelipat tgn tu. jadi kami pun xde la rs pelik, mandi trus la letak ubat tuk ruam tu.

Tapi ptg ahad dh nampak ruam2 merah tu makin menjelma. mmg dlm hati dh terdetik HFMD. tp sebab xnampak lg bintik2 yg melepuh so assume ruam la. tp bile atok Awisy tgk die ckp demam campak ni. eh, campak plak. riso jugak la kan, sebb die dh tau sakit kan. konpom melalak je kang dak sorg ni.

pagi isnin bangun nk tukar diaper ke babysitter, tgk makin merah lak. eh, lagi letak ubat lagi merah gamaknye. tapi kuat kan semangat gak anta rumah babysitter. lagi 1, Awisy langsung xde rasa gatal or miang kt merah2 tu. sy saja tunjuk kat die merah2 tu kot gatal ke idak, tp die buat deks je. means xgatal la kan. balik keja Isnin tu trus bawak g klinik dekat rumah babysitter.

masuk je jumpe doktor, trus doktor cakap demam campak!*ni buat den marah ni* ok, doktor pun pesan yada yada yada..itu xboleh ini xboleh. balik rumah mandi kan Awisy trus sapu calamine lotion tu. die suke la sejuk, tapi mmg die xde rs miang ke ape. bagi ubat demam trus ajak mommy tido.

pagi isnin - bahu
pagi isnin - tangan
Dah anak sakit kan, kena la cuti gamaknye. so esok sy amek EL nk jaga Awisy kt rumah. takkan nak anto kt babysitter plak, tak tergamak laks walaupun ade je parents yg anta anak dorg klu anak xsihat..huhuhu. dlm sibuk2 pagi tu hubby nk kuar keja trus ckp kt die, we need 2nd opinion. then trus la siap2 nak g jumpe Paed. 

As recommend by sis Leenz, ktorg g Pakar Wanita & Kanak-kanak Desa Melawati. Doktor ok sgt, suke mak hencik. soft spoken. so Doc pun check ruam2 tu. time kat kaki pun dh naik, tapi tapak kaki xde. then Doc check dlm mulut. ade ulcer 2 biji kot. time check mulut ni Awisy dh jerit2. adoi xpaham tul, bukan nk kena injet pun sayang! so, doc confirm kan mmg HFMD tp baru tahap awal. naseb cepat, klu ulcer penuh dlm mulut tu yg bahaya. so, Doc bagi ubat sapu yg utk keringkan bintk2 tu. pastu ubat ape lg erk?alamak lupe laks..hohoho. ouh, ade gak Doc bg Oral Aid untuk kebaskan mulut. yang tu mmg faberet Awisy.




halamak, seksi plak anak mommy ni
bile dah kering akak jadi kaler hitam 
seminggu lepas tu, parut pun dh nk hilang

Ni tanda-tanda atau gejala HFMD : boleh tgk sini
• Demam berkemungkinan mencapai panas sehingga 39oC 
• Sakit tekak 
•  Ulser pada tekak dan mulut 
•  Sakit kepala 
•  Ruam bersama lepuh terdapat di tangan, kaki dan di kawasan lampin.

selama seminggu sy & Awisy kena kuarantin kat rumah. bosan ya amat. tapi demi kesihatan anakanda tercinta, ku korbankan jua hiburan2 diluar..Alhamdulillah, sepanjang Awisy dikuarantin mmg xde meragam ke ape. sikit2 tu adalah. duduk dengan daddy pun okeh je!seronok gak duduk rumah dgn anak. klu la jadi housewife kan best! tapi nak buat cm no kan, banyak lagi hutang piutang nak kena setel. 

penjagaan plak, rumah serta mainan anak mmg kena sentiasa bersih. klu boleh hari2 cuci or lap dgn dettol or alcohol swab ke. kena cuci tangan lepas bersihkan poo poo anak. bukan anak je, dgn mak2 kena bersih jugak supaya kuman xmerebak. harap2 pada mommies yg berada di situasi sama cm ni jgn panik2 yer, terus dapat kan rawatan lanjut. 

*seronok dapat spend time dgn anak seminggu, selalu tu tunggu raya la dpt togede2 lama sikit*

Mommy sayang Awisy!

4 comments:

Aty_Fared said...

Aty ingat merah2 tu ket mulut ters atau kat jari2..upernyer dari leher2 pelepat tu sumer eh.... alhamdulillah dah sembuh...

lieyalatif said...

ya Allah sian awisy....lieya dulu penah gak ade pengalaman gini...anak first lieya kene mase die 3 tahun....mase tu tgh kecoh2 le pasal sakit nie...risau jek kan.....hope jgn le kene lagi lepas nie....sian anak2...

tenku butang said...

kesiannya.. macam anak kawan teman gak ritu.. sampai wad.. kesian budak kan..

hai.. salam kenal,
follower no.67
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
http://honeyoyeke.blogspot.com/

MuZz said...

Salam kenal..
Anak2 saya baru kne kena hfmd..ya Allah gelabah cari info sana sini..mula2 ingatkan chicken pox..rupenye hfmd.plg kesian part ulser dlm mulut lah..menangis je ckp sakit bila nk mkn or dia tersentuh bibir..alhamdulillah.da okey..tunggu hilang parut je :)

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails