Thursday, February 16, 2012

Sembelit -_-

As salam,

korg ade mslh sembelit x?lagi2 m2b...sblm pregnant pun sy mmg ade mslh sembelit ni..tp bile awal2 pregnant ari tu dh ok.suke sgt dpt lepaskn hajat hari2 & waktu yg sama..tp sejak msk trimester 3, jd blk sembelit ni lak..sory la erk, termasuk bab sensitip ni lak..klu tgh makan ke ape sile la benti baca, kang hlg plak selera..huhu..:)

ade terbaca 1 artikel, tp lupe plak linknye..klu makan ubat yg byk iron mmg akan alami masalah sembelit ni..mmg sy makan vit yg byk iron pun(iberet folic) sbb mslh HB(darah) sy yg rendah tu..patut la susah benor nk lepaskan hajat!

dh search kt google, mcm2 la petua yg ade..suh minum air masak byk2..rs cm dh lebih 8gelas air minum kot..smpi xlarat dh nk ulang alik toilet dgn perut muncit yg berat ni..hahaha

ade jugak suh makan buah-buahan yg berserat cm pisang..makan jugak!tp nan ado hasil..klu setakat saket smpi terkentut2 xpe*haha*, ni bile nk memerut kena teran..kang terberanak plak dlm toilet naya lak..hahaha..

klu ade petua yg menarik sile la share ye mummy2 sume..rs mcm nk g perang jer klu nk lepaskan hajat tu..adeh!!

yg benar,
bakal ibu yg mempunyai mslh sembelit :(

6 comments:

Wawa said...

alhamdulillah setakat ni mmg tkde masalah sembelit...tp mse trimester ke2 tu kne buasir...skang no more buasir...ngeee..:)

monstorious wife said...

uollss...memang nan ado petus, dulu akak pon macam tu. Pegi jah klinik nanti doc kasik ubat.

amal said...

huhuh sama la kita.. dari awal pregnancy, tgh pregnancy sampaila ke hujung pregnancy ni haa sembelitnye. seksa gak nak membuang.. lebih2 lg skrg dah 36w. takut nak teran lebih2.. dlu ada makan ubat lactulose yang doc bagi tp x jalan jugak.. tak tau dah nak buat macamana.. org kata banyakkan makan sayur hijau sebab banyak serat.. makan betik, pisang, minum air byk2.. petua2 yg dah biasa didengar..

Mrs.Farhana said...

wawa : waa...bestnyer..tp now cm dh ok, sebb mls nk pkir dh membuang ke blum..rs2 perut saket sgt tu g je toilet, dh bertapa lama kuar la sendr..hahaha

Mrs.Farhana said...

ilot : uols pun sempbelit jugak erk..iols dh mintak ubt kt doc, tp doc kate kandungan dh besar..so as long najis itu tidak keras xpe..:)

Mrs.Farhana said...

amal : jgn kt serat, buah2an sume dh bedal..tp sama gak, nan ado senang..sudahnye sy biar je..smpi rs dh saket betul nk u'uk, br g toilet..tp seyes mmg kena bertapa lama la..sebb nk teran xberani, kang terkeluar baby plak..hihihi

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails