Tuesday, November 15, 2011

Halfway to go :D

Alhamdulillah...separuh jln lg mau lalui InsyaAllah.skrg sudah 20minggu.lg 20minggu perjalanan..


1st Trimester
mmg sgt la lemah.dgn muntah, mabuk jgn ckp la.smpi tgk dapur rumah sendiri pun nk uweek kan.makan pun memilih.ade yg bleh, ade yg xleh mkn.klu leh mkn pun sume ke jamban jugak.dan yg pasti sy suke mkn yg ade kuah, lagi2 sup sbb nk memudahkan bile sy muntah..klu mkn nasi mmg la perit bile nk luahkan tu.lagi 1 tekak ni hanya lalu mknn western or fast food je.smpi doc pun ckp anak sy ni anak owgputih..huhu

ouh, jgn ckp dapur rumah yer.tp keja kt opis ni pun leh bt loya.lagi2 tgk invoice melambak2 atas meja.smpi opis je trus lembik yg amat.tu yg pose ari tu byk lobang.syg je rs sbb xdpt pose penuh, klu x dh senyum2 xyah ganti pose.jgn pasan ye, sile ganti 14hari yg lobang tu..fuhh!

haa, ade lg 1 yg bt sy loya.klu kt radio putarkan lagu Jamal Abdillah ngan sape ntah.tuh kompom anak tekak dh nari2 bgtau nk kuarkan isi perut.Lagu tu xsalah pun, tp ntah napa la yg bt loya pun xtau..smpi hubby suke sakat sy, kuat kn lagu tu..sudahnye ke bilik air la lepas tu.

ni kot yg dikatakan morning sickness.dulu bile dgr kwn2 cite cm xcaya je kan..betul ke smpi cm tu skali..tp bile dh alaminya, haa rasain.tp ok kot dpt rs, xsume org bertuah yg alami pengalaman sickness2 ni..yg plg best, tetiba rs cm princess ye.ape nk or terlintas kt mulut ni sume dpt.thanks hubby sayang..

byk nk story sebenarnye waktu 1st trimester, tp biar la ia jd kenangan terindah tuk sy n hubby...

2nd Trimester
org kata waktu 2nd trimester ni adalah waktu yg plg selesa..betul ke?sy br sj lalui separuh jln di 2nd trimester ni.bab mkn alhamdulillah.dl yg lalu hanya burger, fries..klu ade pun mknn melayu hanya sup yg lalu..klu nasi putih mmg kompom ke toilet lepas tu..kdg smpi xnk mkn la takot membazir, tp ape harus bt, kena mkn jugak klu x sure muntah air..lagi perit woo.skrg lalu je kedai mkn mane2 trus rs selera.smpi hubby pun xleh nk ikut rentak sy makan.al maklum mkn tuk 2org.naseb sy jenih mkn sikit2.klu x abes la berat badan naek melangit.:D

Tido?yes, sy ade mslh dr awal kehamilan..cume br2 ni je dh ok ckit.lg2 klu hubby dh tido dl, lagi susah la sy nk lelap mata.skrg ni die kena makesure dh urut2 blakang bdn sy then br sy leh tido lena.smpi kdg2 xnk bgn.*bleh?*

so far, sejak dh msk 2nd trimester ni sy dh leh msk dapur..cume xde la msk sgt..setakat msk air dgn goreng nugget je pun.mmg ade keinginin nk msk, siap dh beli bahan bagai..tp smpi je dapur trus xlalu*malas sebenarnye*sudahnye beli bungkus ajer..:D

Alhamdulillah, syukur dan lega sgt..dh smpi ke tahap ini..xsaba rasenye nk belai, dakap, peluk ceom lil jr ni..Jantina?lum tau lagi la uols!!insyaAllah klu sok checkup kt KK n doc nk scan nmpk la kot..klu xnmpk pun xpe, sy & hubby pun xkisah girl or boy as long our lil jr sehat..ok la, smpi cni dl..mau smbg keja..daa :D

p/s : korang stat beli barang baby bile yer?ade org kate elok pas dh 7bln kandungan..tp klu terbersalin awal cm ner*bkn dipinta*?any suggestion?

4 comments:

aTy _faRed~ said...

saye lagi 2 minggu nak masuk 20 minggu..yaey..:) trimester ke-2 ni saye tak teruk..trimester fes aritu pon ok jer..cume malas melampau..huhu.. tak tau nanti trimester ke-3 macamane..:)

Hannah Johary said...

Hey kita sama 20 weeks! Excited kan? I pun start shopping after 7 months. Rasanya tak terlalu lambat, sebab jarang ada baby yang lahir 6 months. Just nice.

Take good care and enjoy your pregnancy! :D

Mrs.Farhana said...

aty : malas tu mmg..sy pun smpi skrg mmg ade mls2 tu..hihi..awak take care yer..:D

Mrs.Farhana said...

Hannah : eh u lebih 2 mggu dr sy..u too dear, sgt enjoy bc ur blog lagi2 cite Myiesha n pregnancy u..:D

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails