Friday, June 10, 2016

Tutorial : Widget Instagram di Sidebar Blog

Hye,

Saja nak share tutorial macam mana nak masukkan instagram kat dlm blog. sebenarnya tutorial ni utk diri sendiri jugak. mane tau pas ni ada yg tanya, haaa gigil plak nk ingat balik kan. hihi

Contoh macam kat bawah ni ;)


Kalau perasan, kat bawah gambar tu ade badges Instagram kan. ok, yang tu jap lg aku ajar. Sekarang kt belajar dulu cam ne nk buat widget Instagram tu dulu.

Tutorial : Widget Instagram di Sidebar Blog 


1. Pergi website https://snapwidget.com/ or klik sini.


2. Scroll sampai bawah, nanti jumpa view macam gamba kat bawah ni. So, korang boleh pilih yang view Instagram korang cam mane. nak Slideshow ke, nak Grid ke. korang kli kat 'Create Your Free Widget'


 3. Lepas tu akan keluar view cam kat bawah ni, haa isi la tempat kosong kan. korg isi username Instagram korang. pastu tekan preview tu, boleh la nak adjust2 dulu.
4. Dah puas hati tekan je 'Get Widget' kat bawah tu. Copy code.

5. Lepas tu paste kt blog. 
Dashboard -> Layout -> Add a gadget -> HTML Javascript. Paste kod tadi di HTML Javascript.

6. Save.

Tutorial : Button Badge View on Instagram

1. Log in Instagram. Klik sini.

2. Klik sini pulak.

3. Pilih Button Badge yang korang nak. Pastu copy Code.


4. Lepas tu paste kt blog. 
Dashboard -> Layout -> Add a gadget -> HTML Javascript. Paste kod tadi di HTML Javascript.

5. Save.

Aku gabungkan kedua-dua code dalam 1 Gadget. so, korang paste code Bagde tu kat bawah code widget Instagram tadi.

Tarra, dah siap.

Jemput la singgah Instagram aku okeh :)



Love, 
Mummy Double Q


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails