Wednesday, December 26, 2012

Solid Food Lil QD

As salam semua,

berhabuk ckit blog ni.adoi, asek bz je.sebenarnye byk nk story pasal lil QD.tp xsempat2 nk update.sempat blogwalking je.xpe la, i try rerajin update laju2.haha

arini nk story psl solid food lil QD.xde la byk sgt pun menu die.sbb i mls nk try n error.xmo tgk lil QD kuar alergik or rashes ke hape klu try &error food. so i buat menu ulang tayang sajor.

Lil QD stat solid food awal ckit.xde la awal mane, seminggu b4 his turns 6mos.so far ok je die mkn.i bg QD mamam fruit.fruit yg terpilih adalah apple, pear & pisang. apple & pear hijau tu die suke sgt, mungkin sbb manis kot.tp pisang die kureng ckit.kelat agaknye.omputih sgt anak bujang i ni tau.

ade gak teringin nk beli yg dh siap proses brand Heinz tu.tp ddy QD xbg.die tgk pun xlalu kot.haha.no komen!utk 2mggu tu mmg bg die fruit je.cm i ckp td.ulang tayang saja.ari ni apple, esok pear, lusa apple, tulat pear blk.malas kan mmy ni.bad sgt tau.tp xpe, janji air tgn mmy.

utk fruit i just steam around 15minute then blend smpi lumat hancus.kendian tapis lak.itu utk 2mggu pertama yg puan2 sekalian.lepas tu nan hado nk tapis.bkn mls, tp nk bg lil QD rase texture buah tu.mmg like beribu kali la klu mkn buah.mmg suke manis2 anak i ni.like daddy like son.

lepas 2 minggu mkn fruit, i bg die mkn bubur nasi. baru la org melayu.tp xbyk pun, juz bg die rs.i masak bubur nasi tu sampai lembik serta berair ckit utk mudahkn nk blend hancur.tak kan nasi je kan, harus la ade yg manis2. i buat kan puree lobak merah.so far, mmg lil QD suke amat dgn puree carrot tu smpi u'uk pun bau carrot..hoho..

Atas : Blend Porridge & Puree Carrot
Bawah : Puree Apple
Bubur dan Puree kt atas ni diulang tayang smpi la QD nk msk 7bulan. lg seminggu nk msk 7 bulan i kenalkn die dgn ayam & brokoli. ada gak baca brokoli sesuai utk baby 8 bulan.tp bile try kat lil QD, mmg ok..suke jugak.jd i mmg truskn je la. so far mmg die suka. pengasuh ckp, dia mmg suke makan sambil nyanyi2..hoho..anak sapo la ni.even QD demam or selsema pun die punye nafsu makan mmg ok. Alhamdulillah, lega QD xde byk ragam or memilih sgt.

Carrot-Steam | Brokoli-Steam | Prorridge | Chicken

Frozen TIme(abaikan stok EBM yg ala kadar itu)

Ready to eat (awal2 dulu bg sikit je brokoli)

itu aje kot nk share.ade jugak makanan sampingan seperti babybites tu. so far mmg xpenah lg try cerelac or any readymade food.klu terpaksa mungkin jugak akan 'ter' bagi jugak nanti ni.so far, mmg gigih bt kan homemade food utk lil QD.semoga Allah permudahkan kerja mummy yg berhati mulia nk masak utk anakanda tercinta. Mummy2 yg lain jgn lupe try erk, klu mls benor buat byk2 and frozenkan.bila nk guna just kuarkan.cpt je defrost..then panas kan dgn air panas/suam macam panaskn EBM tu.simple!

ok, panjang benor cite, macam la byk sgt menu.carrot je pun ulang tayang..haha.xpe la, niat di hati nk sharing is caring. If ade tersalah info ke hape sile2 la bgtau.

ok jumpe lagi.

1 comment:

Aty_Fared said...

42 pibudianak aty pon tak nak makan instant macam biskut tu...die macam tak lalu..jadi hari2 gigih buat kan bubur jer tuk die..:)

Adik Baby ^_^

Adik Baby ^_^
Ya Allah,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penawar melainkan penawar-Mu, penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah,
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah,
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails